Учени са разкрили тайната на раждането на спътниците на Плутон

Новите данни от междупланетната автоматична станция New Horizons са помогнали на учените да изяснят , че малките луни на Плутон - Стикс, Никта, Хидра и Цебер са се появили в резултат на сблъсък на прародителиет на Плутон и неговият спътник Харон.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[19-03-2016] Учени са разкрили тайната на раждането на спътниците на Плутон
Новите данни от междупланетната автоматична станция New Horizons са помогнали на учените да изяснят , че малките луни на Плутон - Стикс, Никта, Хидра и Цебер са се появили в резултат на сблъсък на прародителиет на Плутон и неговият спътник Харон.

До не отдавна астрономите смятаха Харон за единствен спътник на Плутон. През 2005, благодарение на телескопа Хабъл и наблюдателноста на Хел Уивер и Алан Штерн , изучаващи околностите на Плутион в рамките на подготовката за полет на сондата New Horizons , са били открити първите два малки спътника Никта и Хидра. Двете други луни - Цербер и Стикс , са открити от Шоуалтер през 2011 и 2012.
Всичките тези луни имат крайно малки размери и изучаването на техните свойства и историята на тяхното формиране и техният облик бе невъзможно до 14 юли 2015, когато сондата New Horizons прелетя през системата на Плутон , направи първите снимки и събра данни за природата на тези малки луни и Харон.
Хъл Ъивер от университета 'Джон Хопкинкс' в Балтимор и неговите колеги са представили първите резултати от анализа на тези данни , които са публикувани в списание Science.
Прелиатнето на New Horizons, както разказват планетолозите ,е помогнало за първи път точно да се оценят размерите на всяка от четирите малки луни на Плутон ,да се определи техния химически състав и да се изчисли тяхната скорост на въртене около оста си.
Както са показали измерванията , цялата свита на Плутон се състои преимуществено от воден лед , което може да се забележи по това , колко добре те отразяват слънчевата светлина. Това достатъчно необичаен показател за обекти от пояса на Койпер, свидетелства за това , че цялата четворка спътници не е могла да се роди като самостоятелниобекти извън системата на Плутон.
В полза на това е и това , че Хидра и Никта , а вероятно и Цербер и Стикс , съдейки по голямото количество кратери на тяхната повърхност , са се сформирали в ранните етапи от живота на Слънчевата система, примерно преди 4 милиарда години.
Необичайно високата скорост на тяхното въртене около собствените оси , както разказва Уивер , и изтеглената овална форма разкриват загадката за техния произход - подобна скорост и форма , по думи на ученият , спътниците на Плутон са могли да получат , ако са се родили по време на сблъсък на прародителя на Харон и Плутон.
В резултат на този космически катаклизъм в космоса са били изхвърлени голямо количество парчета лед и фрагменти от други вещества , голама част от които се е върнала на Плутон и Харон , а малка част е останала на орбита. С времето , тезипарчета са се обединили в съвременните спътницина Плутон , които както пишат учените в друга статия , са разчистили околностите на малката планета от боклук , останал от сблъска.
До сега сондата New Horizons е изпратила около поливната от данните събрани от инструментите по време на прелитането покрай Плутон. Както се надяват учените , по време на това рандеву , сондата е успяла да събере и други интересни сведения за Плутон и неговите спътници , които ще ни изненадат и ще ни разкрият нови тайни.
[РИА Новости]прочетена[835] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links