Експерти от НАСА са назовали мястото за кацане на станцията Mars-2020

Кацането на американската автоматична станция Mars-2020 ще бъде в кратера Джезеро. Това е съобщил в рамките на телеконференция ръководителят на програмата по изследване на Марс Майкъл Майер.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-11-2018] Експерти от НАСА са назовали мястото за кацане на станцията Mars-2020
Кацането на американската автоматична станция Mars-2020 ще бъде в кратера Джезеро. Това е съобщил в рамките на телеконференция ръководителят на програмата по изследване на Марс Майкъл Майер.

"През 2014 , когато започнахме да обсъждане възможните места за кацане , бяха предложени 64 точки на повърхноста на Марс е отбелязал той. През следващите години , след внимателен анализ , броя на местата за кацане се съкрати до осем. През октомври миналата година в списъка останаха само три в възможни района за кацане , като към тях бе добавена още една нова точка, в крайна сметка ние избрахме кратера Джезеро който е с диаметър 45км.Той се намира в западната част на Равнината Исида, северно от марсианския екватор, там ще може да се изучават породи , възраста на които достига 3 милиарда години".
Освен това , по думи на експерта, в древноста в кратера са се изливали потоци вода , а изучаването на утаечните породи може да даде отговор на въпроса за съществуването на живот на Марс. От своя страна, сътрудникът от Лабораторията по реактивно движение в Пасадена Кен Фърли е отбелязал , че 'сега живот на Марс няма , тъй като е много студено , много малко вода има , много силна космическа радиация , но преди 3 милиарда години , ситуацията на повърхноста на планетата е била друга."
"Кацането на автоматичната станция в кратера Джезеро ще даде възможност да се изучи интересна от гледна точка на планетологията структура, е отбелязал Томас Зурбукен, помощник директор на НАС по научните изследвания . Изучаването на тези формации, които са се образували преди 3.6 милиарда години , може да даде отговор на важни въпроси свързани с еволюцията на планетата и астробиологията. Получаването на образци от този район може да преобърне нашите представи за Марс и затова имало ли е живот на тази планета"
Извеждането в космоса на станцията Mars-2020 е запланирано за юли или август 2020. Марсохода ще бъде снабден с апаратура за търсене на следи от съществуването на микроби на повърхноста на Марс, където апаратът ще достигне през февруари 2021г.
[ИтарТасс]прочетена[2674] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links