Астрономи са обяснили безследното изчезване на астероиди

Астрономи са разкрили причината за изчезването на много астероид в Слънчевата сситема . Своите изводи за тези изчезвания ,учените са представили в списание Nature.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[21-02-2016] Астрономи са обяснили безследното изчезване на астероиди
Астрономи са разкрили причината за изчезването на много астероид в Слънчевата сситема . Своите изводи за тези изчезвания ,учените са представили в списание Nature.

Първоначалната цел на изследователите начело с Роберт Джедике (Robert Jedicke) е била не лов на изчезнали астероиди - учените са имали за цел да създадат подробна карта на всички околоземни обекти ( астероиди и комети ) в Слънчевата система . За целта , астрономите са събрали данни за девет хиляди такива обекта от над сто хиляди изображения , събрани в рамките на програмата Каталинско изследване на небето в продължение на осем години .
Оказало се , че в пояса на астероидите ( между Марс и Юпитер ) в околностите на Земята, Венера и Меркурий - небесните тела са примерно толкова , колко предсказва модела за тяхното движение. Но в близост до Слънцето , астероидите по необясним начин изчезват - открити са само един на всеки десет.
В продължение на година астрономите са проверявали своите пресмятания и в резултат на това са стигнали до зивода , че изчезването на астероидите е реален факт , а не грешка на модела. Учените са предложили няколкохипотези за това явление. Първо - мощното излъчване на Слънцето може да увеличава скороста на тяхното въртене и в резултат гравитацията и силите на триене не удържат астероидите от разпадане.
Второ - приближаването до Слънцето може да довежда до термическо напукване на повърхноста , подобно на глина на дъното на изсънало езеро. И в крайна сметка , вътре в астероидите може да има летливи вещества , които при повишаване на температурите да преминават от твърдо в газообразно състояние . Това повишава налягането вътре в небесното тяло и довежда до взрив. Астрономите подчертават ,че засега това са само хипотези , които трябва да бъдат проверени.
[www.lenta.ru]прочетена[2003] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links