ЕКА и НАСА планират да доставят на Земята образци от почвата на Марс

ЕКА и НАСА са подписали спроазумение за планове по изпращането на Марс на летателен апарат , който след това да се завърне на Земята с образци от почвата. Мисията ще стартира през 2020 и ще бъде първа по рода си , тъй като всички мисии до сега бяха не възвращаеми.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[29-04-2018] ЕКА и НАСА планират да доставят на Земята образци от почвата на Марс
ЕКА и НАСА са подписали спроазумение за планове по изпращането на Марс на летателен апарат , който след това да се завърне на Земята с образци от почвата. Мисията ще стартира през 2020 и ще бъде първа по рода си , тъй като всички мисии до сега бяха не възвращаеми.

Събраните от Марс образци , както отбелязват експертите ще помогнат по добре да се изучаи историята на планетата и да се изясни има ли там живот.
"Несъмненно , възможноста за доставка на образци почва от Марс на Земята за изучаване в лаборатории е неврятно примамливо за астрономите - е завил ръководителят на програмата за полети и космически изследвания на ЕКА Дейвид Паркер. Пресъздаване на историята на Марс и отговори на въпросите за миналото на планетата - това са само два аспекта , в изучаването на които мисията ще позволи да се направят сериозни открития"

Експедицията , по замисъла на организаторите , ще премине в три етапа. Първо ще бъдат изведени в космоса два марсохода , които ще събират образци. Американския апарат ще събира почва в 30 контенейнера с размери на химикалка. През 2021г европейският 'ЕкзоМарс' който е съвместен проект с Роскосмос , трябва да изкопае дупка на дълбочина 2 метра и да вземе образци от там .
На втория етап , марсохода ще разположи капсулите с почва , с размер колкото футболна топка , в спускаемият апарат, а от Земята на Марс ще бъде доставена специална мини ракета. Тази ракета , от повърхноста на Марс ще изведе апарата с образците , на орбита. На заключителния етап на експедицията , тази капсула , трябва да бъде прибрана от орбита от космически кораб , изпратен от Земята ,и след това да се завърне с него обратно на Земята.
Датата за начало на реализацията на втория и третия етап от мисията ще станат известни през 2019 , след като бъдат проведени допълнителни пресмятания и да се определи окончатения състав на участниците. Инициаторите на проекта , канят частни космически компании да участват . "За да се достигне до Марс и да се върне обратно - е необходим сътрудничеството на държавни и частни организации - най-добрите от най-добрите" е констатирал помощник директора по науката на НАСА Томас Зурбучен.
От ЕКА обръщат внимание на това, че вече успешно фунционират някои елементи от проекта . Например през тази седмица , европейският спътник Trace Gas Orbiter,намиращ се на орбита около Марс е ретранслирал данни към Земята от американския марсоход Curiosity , което свидетелства за успешното сътрудничество между двете организации.
[ИтарТасс]прочетена[2869] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links