Учени са открили гигантско копие на Сатурн - фабрика на екзолуни

В младата звездна система J1407 , астрономи са намерили екзопланета с пръстени 200 пъти по големи от тези около Сатурн. Уникалната по красота и мащаби планета е истинска фабрика за луни.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-01-2015] Учени са открили гигантско копие на Сатурн - фабрика на екзолуни
В младата звездна система J1407 , астрономи са намерили екзопланета с пръстени 200 пъти по големи от тези около Сатурн. Уникалната по красота и мащаби планета е истинска фабрика за луни.

Астрономи от Лейденската обсерватория (Холандия) и Университета Рочестер (САЩ) са открили , че системата от пръстени около екзопланетата J1407b е много по тежка и голяма от тази около Сатурн. Новият анализ на данните показва наличието на около 30 пръстена , всеки от които е десетки милиони км в диаметър. Освен това в пръстените са открити чисти пространства, които указват на наличието на екзолуни.
Планетата J1407b - това е първата екзопланета със система от пръстени , състоящи се от прах , камъни и астероиди. Астрономите са открили планетата през 2012 в системата на много млада звезда от типа на Слънцето, която се намира на около ( 417+-42 св.г) Масата на планетата J1407b е трудно да бъде оценена , но все пак по приблизителнио оценки тя е около 10-40 маси на Юпитер. При това родителската звезда J1407 е с маса около 90% от масата на Слънцето , а нейната възраст е само около 16 млн години . За сравнение , примената възраст на Слънцето се оценя на 4.57 милиарда години.
За по детайлно изучаване на системата J1407 , астрономите са анализирали данните от наблюдеията направени с помоща на адаптивна оптика и доплеровска спектроскопия. Благодарение на това , учените са успели да оценят масата на планетата гигант и диаметъра на нейните пръстени.
По думи на изследователи , за наблюдатели които са "отвътре", пръстените на J1407b блокират до 95% от светлината на родителската звезда. При това в пръстените има поне едно разкъсване , което може да се обясни със съществуването на екзолуна с размерите на Земята или Марс Астрономиет предполагат , че през следващите няколко милиона години , пръстените ще станат по тънки , и след това съвсем ще изчезнат , защото ще послужат за материал за формирането на нови спътници.
Изучаването на J1407b ще помогне на астрономите по добре да разберат процеса на формиране на планетите и да се оцени пригодноста на екзопланетите и екзолуните на газовите гиганти за подържане на живот. Това е крайно важно за правилното избиране на обекти на следавщи изследвания , отчитайки , че звездите в галактиката са милиарди , а възможностите на съвременната техника и бюджетите на научните организации са ограничени.
[R&D.CNews]прочетена[3564] коментари[0]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links