Междупланетната сонда 'Месенджер' прелетя покрай Меркурий

Космическата междупланетна сонда 'Месенджер' през ноща на 29 срещу 30 септември , за трети път прелетя близо покрай Меркурий. по информация от сайта на проекта.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-09-2009] Междупланетната сонда 'Месенджер' прелетя покрай Меркурий
Космическата междупланетна сонда 'Месенджер' през ноща на 29 срещу 30 септември , за трети път прелетя близо покрай Меркурий. по информация от сайта на проекта.

Сондата е прелетяла на височина от 228км над повърхноста на планетата, и е направила снимки на неизучени досега райони.
В момента апарата вече е заобиколил Меркурий и се е свързал с Земята. По данни на инженерите обслужващи мисията, всички системи на апарата работят нормално, и в най-скоро време апарата ще започне да предава събраната информация.
Една от целите на това сближаване беше да се промени траекторията на апарата. Работата е в това , че преди сближението , апарата се движеше по орбита около Слънцето. След сближаването , орбитата на 'Месенджер' ще се измени така , че към 2011 г апарата ще излезе на орбита около Меркурий.
В резултат на това, космическият апарат ще стане първият изкуствен спътник на най-близката до Слънцето планета.
Сондата 'Месенджер' беше изведена в космоса през 2004г за изучаване на минералогичния и геологичен състав на Меркурий, а също така и на неговото магнитно поле. Апарата вече два пъти се сближава с планетата , прелитайки на височина до 100кмнад повърхноста. За време на работа на апарата беше открито голямо число кратери , много от които вече получиха имена.
[www.lenta.ru]прочетена[7115] коментари[3]
Виж Коментарите
Абонирай се
Links